Er zit ook grijs tussen zwart en wit!

 

Heb jij dat ook?

 1. Je denkt in termen van alles-of-niets. Er zit niets tussenin. Voor perfectionisten is het maar een kleine stap van “ik heb dit niet goed gedaan” naar “ik ben een mislukking”; het is goed of fout . Je hebt de neiging om te denken in uitersten; zwart of wit er is geen grijs.

 2. Positieve dingen afdoen als onbelangrijk. Je weigert je eigen prestaties te erkennen en je bent overdreven kritisch naar jezelf.

 3. Je kijkt vooral naar de negatieve aspecten van een situatie Je negeert of onderschat de goede kanten (een mentaal filter gebruiken).

 4. Overhaaste conclusies trekken.

 5. Je overdrijft het belang van relatief onbelangrijke zaken. Je maakt een aspect groter en belangrijker (zoals je eigen fouten).

 6. Je maakt van een gevoel een feit.

 7. Je denkt in termen van “het zou” of “het moet”. Je overdenkt vaak hoe het eigenlijk zou moeten, of juist niet en bekritiseert daarmee jezelf of anderen. Hetzelfde geldt voor woorden als “moeten”, ‘altijd”, “nooit” en “zo hoort het”.

 8. Je veroordeelt snel en bent daarbij rechtlijnig en overmatig kritisch.

 9. Je voelt je verantwoordelijk voor dingen waar je niets aan kunt doen. (Personaliseren is de ultieme bron van schuldgevoelens).

 10. Bevestiging zoeken. Je wilt door de belangrijke mensen in je leven gewaardeerd en aardig gevonden worden. Doen ze dat niet dan is dat vreselijk. Om hun liefde te behouden schuif je je eigen gevoelens en wensen terzijde.

 11. Je simplificeert een ervaring tot een oorzaak en gevolg.

 12. Je doet je eigen prestaties of de waardering die je ervoor krijgt af als onbelangrijk. (Minimaliseren of jezelf wegcijferen)

 13. Je vergelijkt jezelf voortduren met anderen en voelt je dan de betere of mindere.

Ik coach uit eigen ervaring

Perfectionisme is een vorm van controle willen hebben. Gun jezelf eens wat ruimte, laat de teugels iets vieren en ben wat minder hard voor jezelf.

De balans raakt verstoord door je hersenspinsels (manier van schadelijk denken). Het denken in vertekende patronen is van negatieve invloed op je totale waarneming (kijken naar).


Lees hier verder >

Wat kan ik voor je doen?

Ik kan vanuit eigen ervaring  over de vele hobbels, hersenspinsels hindernissen meepraten.

Mijn naam is Annelies Geerkens. Sinds 1998 heb ik als supervisor/coach en trainer veel mensen ontmoet die op een of andere manier de kracht van het perfectionisme even verloren waren en hinder ondervonden van teveel van het goede, de strenge eisen die ze aan zich zelf stelden.

Lees hier verder >